Vprašanja Na Razgovoru, Ki Vas Vedno Znova Presenetijo – Aktiv.Si

Dobro jih poznate. Vprašanja, ki se na razgovorih za delo neprestano pojavljajo, a nanje še vedno nimate odgovora. Ne morete ostati tiho, nočete jecljati in zavlačevati – kaj torej narediti? Ko se razgovor bliža koncu, vam postavijo vprašanje: »Kje se vidite čez 5 let?«

Najboljša strategija: Govorite o svojih vrednotah

Ko govorite o svojih kariernih ciljih in ambicijah, ne omenjajte preveč podrobnosti. Raje se osredotočite na nekaj osnovnih prioritet, ki jih na delu postavljate na prvo mesto, in predstavite nekaj načinov, kako boste zadane naloge dosegli. Če je vaš cilj rast, to omenite. Lastnosti, ki ju delodajalci tudi zelo cenijo, sta drznost in pogum za preizkušanje novih izzivov, tudi tistih bolj tveganih.

Vprašanja o plači

Večina ljudi bo najbrž rekla, da je tisti, ki odgovori na to vprašanje, že izgubil. Kar pa ni nujno res. Ko vas bodoči zaposlovalec povpraša o vaših pričakovanjih glede plače, poskusite obrniti vprašanje in najprej potipajte, kakšna plača je predvidena za delovno mesto, na katerega se prijavljate. Če delodajalec na vsak način vztraja na tem, da najprej odgovorite vi, je najbolje, da ponudite najbolj splošni razpon plačila, ki pripada zaposlenemu na vašem delovnem položaju. Poskusite s kombinacijo svojih želja in dosedanjih izkušenj.

Ne pozabite: vprašanje o plači je eno najpomembnejših, zato se nanj že vnaprej pripravite in nato odgovor stresite iz rokava.

Zakaj prav vi?

Med samozavestjo in aroganco je včasih tenka meja, ki se je morate dobro zavedati. Ko vas delodajalec vpraša, zakaj naj najame ravno vas, je dobro, da o svojih sposobnostih govorite sproščeno, samozavestno in odkrito. Vendar pazite, da ne boste izpadli preveč samovšečni.

Najbolje je, če za ta del razgovora vadite doma. Naredite poskus in svoje sposobnosti najprej opišite svojemu odsevu v ogledalu. Omenite, da je vaš pristop k delu izredno odgovoren. Da ste kompetentni za to, kar počnete oziroma kar bi radi počeli. Da imate veliko koristnih kontaktov in vez. In da vas odlikuje požrtvovalnost. Včasih je samohvala neprijetna, vendar zapomnite si, po nekaj vajah vam tak nastop ne bo več tuj.

Neumna vprašanja?

Če bi bili drevo, katero drevo bi bili? Kaj pa, če bi bili avto? Ali žival?

Po takih vprašanjih gre lahko na razgovoru za delo samo še navzdol. Zlato pravilo: Brez panike. Naredite kratek premor in globoko vdihnite. Zavedajte se, da tako vprašanje nima pravilnega ali napačnega odgovora. Delodajalec vas ne bo najel zato, ker se boste bolj poistovetili s smreko kot s hrastom.

Delodajalci najpogosteje postavljajo taka vprašanja zato, da vidijo, kako reagirate v nepričakovani situaciji ali ko ste pod stresom. Ni pomembno, katero drevo, avto ali žival izberete, važno je, da dobro argumentirate svojo izbiro in se ne zmedete, ustrašite ali vzrojite, da je vprašanje nesmiselno.

Zato bodite smreka. Saj vendar v svoji karieri želite doseči nove vrhove, kajne? Lahko ste pa tudi hrast – ker ste ravno vi tisti, ki boste utrdili korenine podjetja. Oba odgovora sta odlična.

Dodaj odgovor