Katere Talne Obloge So Trenutno Najbolj Priljubljene?

Talne obloge predstavljajo zelo pomemben element pri opremljanju ali prenovi stanovanj, seveda pa tudi poslovnih in javnih prostorov. Združujejo tako dekorativno kot funkcionalno vlogo, zato morate pri primerjanju različnih možnosti upoštevati kar nekaj dejavnikov. Čeprav se lahko odločite tudi za nekoliko bolj »eksotične« talne obloge, pa vendarle obstaja nekaj materialov, ki veljajo za še posebej priljubljene in razširjene.

Parket – vedno moderna klasika

Med najbolj priljubljene talne obloge zagotovo spada parket. Čeprav velja parket za klasično izbiro, je treba poudariti, da ga mnogokrat zasledimo tudi v izjemno moderno opremljenih stanovanjih, kjer nikakor ne deluje kot tujek, ampak se zlahka zlije s prevladujočim slogom. V precejšnji meri je sicer to povezano z dejstvom, da je danes parket dobavljiv v najrazličnejših barvah oziroma odtenkih. Določene vizualne prilagoditve pa je mogoče doseči tudi s premišljeno izbiro površinske obdelave, pri čemer sta praviloma na voljo lakiranje in oljni premaz.

Razlogi, zaradi katerih je parket izjemno cenjen, se skrivajo predvsem v tem, da gre za naravni material, ki poskrbi za poseben občutek topline in povezanosti z naravo. Izbirati je mogoče med več različicami. Tako se lahko odločite za klasični ali gotovi parket, za masivni ali večslojni oziroma lepljeni parket itn. Za končni videz prostora je pomemben predvsem zaključni sloj, za stabilnost in obstojnost parketa pa so pomembne tudi vse ostale njegove lastnosti, pa tudi to, kako je položen.

Med zelo razširjene talne obloge sodi tudi laminat

Zagotovo izredno priljubljen je tudi laminat, katerega osnovo predstavljajo vlaknene plošče, natančneje HDF-plošče, ki imajo med vsemi vlaknenimi ploščami najvišjo gostoto. Tisto, kar večina vidi kot najpomembnejše prednosti te talne obloge, so preprosto polaganje, nezahtevno vzdrževanje, trpežnost, fleksibilnost, ugodna cena in lep videz, ki lahko močno spominja na parket, odvisno od tega, za kakšno barvo in dekor se odločite. Poleg laminata, ki imitira različne vrste lesa, so namreč na voljo še izvedbe, ki spominjajo na keramične ploščice, kamen ipd.

Poleg lesenih na voljo še mnoge druge talne obloge

Parket in laminat pa seveda še zdaleč nista edini vrsti talne obloge, med katerimi lahko izbirate. Veliko zanimanja je tudi za druge vrste, kamor denimo sodijo vinil, talne obloge iz plute in tekstilne talne obloge. Tam, kjer bi želeli poskrbeti za nekoliko bolj luksuzen pridih, pa so lahko zanimiva izbira tudi talne obloge, ki so izdelane iz pravega kamna.

Kaj torej izbrati?

Ni preprostega odgovora na vprašanje, katere talne obloge so najboljše, saj je to odvisno od številnih dejavnikov, ki jih je treba upoštevati tudi pri nakupu. Med najpomembnejšimi dejavniki, ki vplivajo na ustrezno izbiro, so zagotovo:

– namembnost posameznega prostora,

– slog notranje opreme,

– čas, ki ga imate na voljo za montažo in za kasnejše vzdrževanje,

– tip ogrevanja,

– cena.

Pred izbiro oziroma nakupom si torej vzemite dovolj časa in natančno preučite specifike posameznih opcij. Tako boste zagotovo brez večjih težav odkrili pravo kombinacijo lastnosti, ki vam ustrezajo. Ponudba talnih oblog je namreč dandanes bolj pestra kot kadar koli doslej, zato se najde prava rešitev za resnično vsak okus in zahteve.

Dodaj odgovor