Izdelava Spletnih Strani

Izdelava spletnih strani se je v zadnjem obdobju razmahnila. Na to je vplivala porast uporabe osebnih računalnikov in interneta. To se je začelo že v davnih osemdesetih letih, ki niso bila zaznamovana zgolj z obupnimi pričeskami, vprašljivim smislom za modo, pevci, ki so po enem hitu mrknili, avtomobilih, za katere obliko je veljalo, da jih je dizajniral in zrisal slep človek brez ene roke, huronsko zanimivimi športnimi spopadi, ki so prikovali gledalce ob televizijske zaslone in padcem najbolj osovraženega Berlinskega zidu, ampak tudi z začetki medmrežja. Pojav je ne samo odprl mnogo novih delovnih mest, ampak dal možnost tudi oblikovalcem spletnih strani, da izrazijo in iz sebe iztisnejo tisto svoje mnenje, ki ga med ubijalsko zatirajočim šolanjem za spletnega oblikovalca niso mogli.

Pogosto je bil zadosti že izraz, da je bilo ozadje spletne strani kričeče rdeče in oči, ki so morale to gledati so naravnost trpele in kričale od obupanja v kaj jih je lastnik nehumano silil. A s tem, ko se je spletni oblikovalec tako izrazil na svoji stani ni pokazal svoje volje, ampak je brez ugovorov, ki bi bili vsekakor možni in več kot dobrodošli, ubogal pozive in ukaze lastnikov in šefov, ki so si to zamislili in po vsej verjetnosti tudi, bolj ali manj zgrešeno, tudi zaželeli.

Kaj pa, če tega ne bi storil? Bi bil odpuščen? Smešno kajne, da je to v bistvu retorično vprašanje, ki sploh ne zveni paradoksalno. Seveda bi bil odpuščen, saj smo prisotni na tržišču, kjer ponudba in povpraševanje uskladita in določita ceno. Oblikovalec spletnih strani ne bi mogel sam pri sebi skovati načrta in ozadje spletne strani pri njeni izdelavi obarvati v nebeško modro ali močeradsko rumeno.

To bi bilo preprosto zgrešeno, pa ne zgolj s strani tega, da ima pravico izraziti svojo voljo, ampak tudi zaradi dejstva, da bi ga zaradi upada prodaje, vkolikor bi šlo za spletno stran, ki se ukvarja s te vrste branžo, tudi odpustili. Ali ima ta zgodba o našem odpuščenem oblikovalcu spletnih strani sploh kakšen smisel? Seveda ga ima, le da je skrit v jedru večslojne zgodbe, k,i se šele razvija. Pa kaj potem, če so ga odpustili, saj se je ravnal v nasprotju z ukazi in poveljenji. To sploh ni res, gre se za to, da se pri izdelavi spletnih strani človek vživi in vnese v njih del svoje osebnosti, del svoje življenjske navdušenosti, del svojega ega in del duševnosti, ki ga veže na to realnost, da ne zblazni in začne okoli hoditi v spodnjem perilu in na vse grlo kričati, da so obrestne mere v Aziji isto kot košarkarska žoga v Združenih državah Amerike. To je edina varovalka, ki preprečuje oblikovalcu in snovalcu spletnih strani, da ne zblazni.

Izvirnost izdelave spletnih strani

Si predstavljate, da bi bila izvirnost potlačena do te mere, da bi se od oblikovalcev spletnih strani pričakovalo zgolj to, da ubogajo ukaze in jim slepo sledijo. Imeli bi svet, v katerem bi bilo polno zblojencev, ki bi v gatah skakali naokoli. To pa si, po vsej verjetnosti, noben ne želi videti, kajti izdelava spletnih strani naj vselej predstavlja užitek. Izdelava spletnih strani ni namenjena adikciji, ampak je izdelava spletnih strani namenjena človeku kot takemu.

Dodaj odgovor