Delo S Potezno Žago

Potezna žaga je primerna za zahtevnejša dela, kot so natančno rezanje profilov, saj z enostavnim premikom pravilno odreže obdelovanec. Potezna žaga je odlično orodje za izvrševanje poševnih rezov, običajno se uporablja za rezanje okvirjev za slike, oblikovanja kron, okrovov in drugih kosov, ki jih ne morete narediti z običajno žago.

Potezne žage so namenske križne žage; dolgi rezi (v skladu z zrnom) niso mogoči. Lasersko vodilo omogoča natančno vizualno oceno, kjer bo rez postavljen na obdelovancu v trenutni konfiguraciji. Nekateri modeli nudijo eno referenčno črto za eno stran kerfa, drugi pa dve črti, da odražata skupno širino kerfa. Ščitnik rezila je ovitek, ki ščiti zobe žage. Večina sodobnih motornih žag ima ščitnik rezila, ki se samodejno umakne, ko se žaga spusti na obdelovanec in ponovno pokrije rezilo, ko je žaga dvignjena. Uporaba potezne žage je zelo nevarna, če se ščitnik odstrani ali poškoduje. Vrečka za prah se priključi neposredno na žago in med rezanjem pomaga žagovino odstranjevati stran od obdelovanca. Po izbiri mnogi proizvajalci prodajajo adapterje, da namesto vrečke na žago povežejo industrijski sesalnik, da zajamejo več prahu in poenostavijo odstranjevanje. Odstranjevanje prahu z osnovnimi vrečkami za prah očitno ni tako učinkovito. Varnostna sponka pomaga zakleniti obdelovanec v položaju pred rezom. To je še posebej pomembna funkcija pri rezanju manjših obdelovancev (osem centimetrov ali manjših). Miza potezne žage meri običajno manj kot 60cm v premeru, saj je obdelovanec potrebno podpreti na dovolj veliki podlagi, da je stabilen med rezanjem.

Mitre žage so po naravi majhne nevarnosti, saj je obdelan kos nepremičen ob ograji, medtem ko se glava žage premika, zaradi česar je povratni udarec skoraj nemogoč in običajno omogoča, da roke niso v stiku z rezilom. Tudi glavo žage običajno potegnemo nazaj, jo nato spustimo in položimo naprej skozi material, tako da je poškodba malo verjetna.

Potezne žage so relativno prenosne, enostavne za nastavitev in dovolj robustne, da ohranjajo natančnost tudi pri premikanju. Ker režejo od zgoraj, ni treba prilagajati globine reza za različne debeline obdelovanca in ponovitve rezanja. Večina žag ima ploščo z nastavljivo lestvico za vrtenje mize, z zaporami pod običajno uporabljenimi koti. Prav tako obstajajo nastavljive zapore pri 90 in 45 stopinjah za nagib glave, kar omogoča enostavno in zelo natančno nastavitev žage.

Vrtljivost mize v obe smeri je univerzalna, vendar večina žag omogoča nagib glave samo v eno smer (v nasprotni smeri urinega kazalca), nekatere žage pa omogočajo nagib glave v obe smeri. Običajno je obdelan kos plosko na mizi, tako da bo vrtljivo okno mize povzročilo rezanje žage (navpično in nagnjeno rezilo obdelovanca), vrtenje glave poševno rezano (rezilo pod kotom navpično in kvadratno čez kos), v kombinaciji pa sestavljen rez.

Ena glavnih pomanjkljivosti je relativno slabo rezanje majhnih delov lesa in pa velika količina prahu, saj je toliko rezila izpostavljenega pri rezanju, zlasti pri majhnih delcih in posledično obstaja možnost, da odletijo.

Vsak mojster ve, da je potezna žaga nepogrešljiva v njegovi delavnici, ponuja mu večjo zmogljivost rezanja, vendar ima tudi višjo ceno v primerjavo z navadno ročno krožno žago.

Dodaj odgovor