Senčila In Tende Za Lepše Bivanje

Mogoče sem bila sedaj bolj pozorna, ker je bilo neverjetno lepo vreme. Da, res je sijalo čisto sijoče sonce in prav zato je skoraj vsaka hiša, mimo katerih sem se vozila počasneje kot navadno, imela odprta barvita senčila in tende vseh možnih oblik.

Nato sem pomislila, da je prav to razlog, zakaj so mi prav tokrat padle v oči lepe hiše. Senčila in tende na hišah so kot nekakšen okras že tako lepo urejenim hišam. Saj vsi vemo, kako so Avstrijci kot narod urejeni in prav tako so njihove hiše in okolica, vse je na svojem mestu. Senčila in tende pa dajejo tem hišam nekaj posebnega, unikatnega in edinstvenega. S svojimi barvami in različnimi oblikami olepšujejo celo okolico in vanjo vdihnejo ravno pravo količino asimetrije. Tako sem se navdušila nad videnim, da sem bila kar razočarana, ko sem prispela do sorodnikov, ki so lastniki sicer krasne hiše, a niso imeli nobenega hišnega okrasa v obliki senčil ali tend.

Svojemu stricu sem hitela razlagati o teh čudesih, ki sem jih poznala že prej, pa se zanj nisem kaj dosti brigala. Stric mi je povedal, da je že razmišljal o senčilih ali tendah, vendar nobene ne ustrezajo za namestitev v njegovi hiši in ne želi imeti enakih senčil kot sosed. Zamislila sem se in bila odločena, da mu pri tem pomagam, ker gotovo nekje obstaja obrtnik ali podjetje, ki izdeluje senčila po meri. Po kratkem brskanju na internetu sem videla, da je v Avstriji ponudnikov za izdelavo senčil in tend ogromno in tako sem preprosto poklicala tistega, ki je bil najbližje naši vasici. Ko je prišel, nas je na začetku poučil o ogromno možnostih, ki jih imamo, ko postavljamo senčila in tende.

Povedal nam je, da so tende ali markize zunanja senčila in predstavljajo odlično zaščito pred soncem. Primerne so tako za terase in balkone, kot tudi za počitniške hiše in gostinske objekte. Pri izbiri materiala za tende je na voljo zelo bogat izbor tkanin različnih barv, tende ali senčila pa lahko upravljate ročno, s pomočjo pogonske palice ali pa s pomočjo elektromotorja. Lahko bi rekli, da so tende ena oblika senčil, druge oblike senčil so še: komorniki, markize, notranje žaluzije, rolete, screen roloji, žaluzije, zunanje žaluzije. Vsaka od naštetih oblik pa je narejena za opravljanje svoje funkcije.

Naju s stricem so torej zanimale predvsem tende, ki služijo kot odličen nadstrešek nad teraso ali balkonom in nam lahko polepšajo videz naše hiše ali stanovanja, prav tako pa nas ščitijo pred vremenskimi vplivi, pred radovednimi pogledi in v kombinaciji s komarniki pred mrčesom. Najin strokovnjak za senčila in tende je tako stricu njegove zunanje prostore zasenčil s primernim tipom senčil, ki so bile izven njegove standardne ponudbe. Navdušena sva bila nad njegovim delom, saj so stricu strokovno izdelali senčila, ki so se skladala s prostorom, kjer jih je stric želel namestiti – na vrtu, v njegovi delovni pisarni in nad parkirnimi prostori pred hišo. Odločila sem se, da podobno opremim tudi svojo hišo v Ljubljani.

Dodaj odgovor